Strefa rodzica

Drogi rodzicu, znajdziesz tu informację…

+ -
Opłaty za korzystanie
z usług  przedszkola
Opłata miesięczna – za  każdą godzinę
w godzinach 6:30 do 7:30 i 12:30 do 17:00za 1 dziecko –1 zł ,  za 2-gie dziecko – 0,50 zł
Opłata za żywienie  

5,50 zł/dzień

Odpis za żywienie od następnego dnia po zgłoszeniu nieobecności dziecka. Zgłoszenia nieobecności na: przedszkole1grabowka@gmail.com

 

Numer kont:

 

Bank Spółdzielczy w Białymstoku

Oddział w Zaściankach

Opłata za korzystanie ze świadczeń przedszkola:

(z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, grupa,miesiąc)

20 8060 0004 0842 7863 2000 0010

Opłata za żywienie:

(z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, grupa,miesiąc)

41 8060 0004 0842 7863 2000 0020

 

Elektroniczna ewidencja czasu pobytu dziecka w przedszkolu koszt zakupu jednej karty – 13 zł
rodzeństwo – razem 20 zł  – (10 zł za jedno dziecko)
Wyprawka higieniczna  

40zł/rok (papier toaletowy, jednorazowe ręczniki papierowe do wycierania rąk, mydło do dozownika)

Prosimy o wpłatę do pani Edytki (intendent przedszkola).

 

Wyprawka plastyczna

 

150zł/rok

 

Zabawki

 

100zł/rok

+ -
·         Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka wrzesień 2019
·         Pasowanie na Przedszkolaka wg ustaleń
·         Dzień Edukacji Narodowej październik 2019
·         Światowy Dzień Pluszowego Misia listopad 2019
·         Obchody 11 listopada „Patriotyczne śpiewanie” listopad 2019
·         Mikołajki grudzień 2019
·         Jasełka -w wykonaniu Teatru Rodzica grudzień 2019
·         Świąteczny obiad wigilijny grudzień 2019
·         Bal karnawałowy luty 2020
·         Dzień Babci i Dziadka styczeń 202
·         Walentynki, dzień chłopczyka i dziewczynki luty 2020
·         Powitanie wiosny marzec 2020
·         Warsztaty wielkanocne z rodzicami kwiecień 2020
·         Świąteczny obiad wielkanocny kwiecień 202
·         Dzień Flagi – parada maj 202
·         Dzień rodziny- festyn czerwiec 2020
·         Dzień Dziecka czerwiec 2020
·         Pożegnanie absolwentów przedszkola czerwiec 2020
·         Uroczystości urodzinowe wg ustaleń
+ -

Przerwa wakacyjna w roku szkolnym 2019/2020: 29 czerwiec-31 lipca 2020r. 

+ -

Rekrutacja na rok szkolny 2019/2020 została zakończona.

+ -

Co należy przynieść do przedszkola:

  1. Wygodne ubranie 
  2. Kapcie antypoślizgowe bez sznurówek – podpisane
  3. Pościel w worku – podpisana (grupa I, II, III,IV,VIII,IX)
  4. Piżama -podpisana (grupa I, II, III,IV,VIII,IX)
  5. Majteczki i spodenki, bluzeczka na zmianę – zostawić w półce w szatni 
  6. Strój gimnastyczny w woreczku z materiału podpisany (grupa V, VI,VII)
  7. Chusteczki higieniczne w pudełku – 6 opakowań 
  8. Chusteczki nawilżone – 1 opakowanie 
+ -

W skład Rady Rodziców Przedszkola Samorządowego w Grabówce w roku szkolnym 2019/2020 wchodzą:

  • Przewodniczący: Aneta Kargol-Wasiluk 
  • Z-ca przewodniczącego: Barbara Wilczyńska 
  • Sekretarz: Agnieszka Wasilewska
  • Skarbnik: Maciej Mościcki 
  • Członek Komisji Rewizyjnej: Monika Piotrowska 
  • Członek Komisji Rewizyjnej: Anita Śniadowska 
+ -

 

Godziny realizacji Realizowane treści  
Bezpłatny czas pobytu przeznaczony nauczanie, opiekę i wychowanie w godzinach  7:30 – 12:30  
6:30 – 8:00

 

„Powitanie dnia – poranek” – schodzenie się dzieci w swojej grupie lub dyżurującej, zajęcia opiekuńcze, zabawy swobodne według zainteresowań dzieci: manipulacyjne, konstrukcyjne, tematyczne, dydaktyczne  
7:30 – 8:00 Zabawy integrujące grupę, rozmowy kierowane, praca indywidualna z dziećmi mającymi mikrodeficyty rozwojowe, z dziećmi zdolnymi, utrwalanie zdobytych wiadomości, zabawy integrujące oraz swobodne  
8.00 – 8.30 Ćwiczenia poranne (5-6 latki) lub zabawa ruchowa (3-4 latki),
Czynności porządkowe, higieniczne, samoobsługowe – przygotowanie do śniadania
 
9:00 – 11:30 „Odkrywamy i działamy”
Realizacja zajęć edukacyjno – wychowawczych z całą grupą realizowanych w oparciu o podstawę programową oraz wg wybranego programu edukacyjnego (m.in. z zakresu edukacji zdrowotnej, społeczno- moralnej, artystycznej, muzycznej, przyrodniczej, matematycznej, literackiej, badawczej)
 
Realizacja II – go zajęcia dydaktycznego z całą grupą realizowanego wg wybranego programu edukacyjnego (dzieci 5-6 letnie)   
Spacery, gry i zabawy na placu przedszkolnym, obserwacje przyrodnicze, prace porządkowe, ogrodnicze, zabawy ruchowe i zajęcia sportowe na powietrzu we wszystkich porach roku
Swobodna zabawa dzieci przy niewielkim udziale nauczyciela
Czynności porządkowe, higieniczne, samoobsługowe – pomoc dzieci przy nakrywaniu stolików do obiadu
 
12:00 – 12:30 Zabawy relaksacyjno – wyciszające, słuchanie bajek, odpoczynek (leżakowanie w grupach młodszych – do godz. 14.00),
Zabawy swobodne
 
12:30 –17:00 „Wesołe popołudnie”
Różnego typu zajęcia zorganizowane z inicjatywy nauczyciela, eksperymenty, nauka wierszy i piosenek, tańce, inscenizacje, improwizacje ruchowe, praca indywidualna z dziećmi, utrwalanie zdobytych umiejętności. zabawy muzyczno-rytmiczne, gry i zabawy sportowe, tematyczne lub pobyt w ogrodzie przedszkolnym,  czynności opiekuńcze, samoobsługowe, organizacyjne.
 
Zabawy integracyjne w grupach mieszanych wiekowo (w oddziałach dyżurujących), zabawy w kącikach zainteresowań, zabawy swobodne służące realizacji własnych pomysłów, rozwijanie umiejętności interpersonalnych  
Zabawy muzyczne, słuchanie czytanych bajek, zabawy inspirowane przez dzieci, rozmowy, podsumowanie dnia, rozchodzenie się dzieci  
 

Stałe czynności w trakcie  pobytu dzieci w przedszkolu

8:30 – 9:00 Śniadanie    
11:30 – 12:00 Obiad       

 

 
12:00 – 14:00 Drzemka poobiednia dzieci 3 i 4  letnie
14:15 – 14:45 Podwieczorek  
+ -

Programy zatwierdzone do realizacji w roku szkolnym 2019/2020: 

 „Wokół przedszkola. Program wychowania przedszkolnego” – Małgorzata Kwaśniewska, Joanna Lendzion, Wiesława Żaba-Żabińska wyd. Mac edukacja

„Program wychowania przedszkolnego” – Elżbieta Kordos, wyd. PWN

„Dziecięca matematyka. Program dla przedszkoli, zerówek i placówek integracyjnych” – E. Gruszczyk – Kolczyńska, E. Zielińska, wyd. WsiP

„Program nauczania języka angielskiego w przedszkolu”. Magdalena Appel, Joanna Zarańska, Ewa Piotrowska, wyd. Macmillan. 

 

+ -

JADŁOSPIS JESIENNO-ZIMOWY 2019/2020

  ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
1 Kanapka: bułka, masło, twarożek     z warzywami, herbata z dzikiej róży

Przekąska owocowa

 

Alergeny: (1,7)

Zupa: ogórkowa

II danie: klops pieczony, puree ziemniaczano-dyniowe, kapusta kiszona

woda z miodem i cytryną

Alergeny: (1,3,7,9)

Kanapka: pieczywo mieszane, masło, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, herbata miętowa

 

Alergeny: (1,3,4,7)

2 Zupa mleczna: płatki ryżowe na mleku

kanapka: pieczywo mieszane, masło, pasztet, ogórek konserwowy

Przekąska warzywna

Alergeny: (1,7)

Zupa: rybna

II danie: falafele czyli kotleciki                 z ciecierzycy z sosem pieczarkowym

kompot z czarnej porzeczki

Alergeny: (1,3,4,7,9,11)

Racuchy z jabłkami, herbata malinowa

 

 

 

Alergeny: (1,3,7)

3 Kanapka: bagietka, masło, ser żółty, pomidor, kakao

Przekąska owocowa

 

Alergeny: (1,7)

Zupa: krupnik z kaszą pęczak

II danie: podudzie z kurczaka, ryż, surówka z czerwonej kapusty

kompot wieloowocowy

Alergeny: (1,9)

Kanapka: pieczywo mieszane, masło, szynka, rukola, woda z  miodem i cytryną

 

Alergeny: (1,7)

4 Zupa mleczna: musli z mlekiem

Kanapka: pieczywo mieszane, masło, schab pieczony, papryka

Przekąska owocowa

Alergeny: (1,7,8)

Zupa:  szczawiowa z jajkiem

II danie: wątróbka z cebulką, ziemniaki, buraczki na ciepło

kompot truskawkowy

Alergeny: (1,3,7,9)

Kanapka: bułka maślana z bananem,

herbata owocowa

 

Alergeny: (1,7)

5 Kanapka: pieczywo mieszane, masło, jajecznica ze szczypiorkiem, herbata czarna

Przekąska owocowa

Alergeny: (1,3,7)

 

Zupa: fasolowa

II danie: pierogi ruskie  z okrasą     

 

kompot śliwkowy

Alergeny: ( 1,3,7,9)

Szarlotka na cieście razowym, kawa inka z mlekiem

 

 

Alergeny: (1,3,7)

6 Zupa mleczna: makaron z mlekiem

Kanapka: bagietka, masło, wędlina drobiowa, sałata lodowa

Przekąska owocowa

Alergeny: (1,7)

Zupa: kapuśniak z kiszonej kapusty

II danie: naleśniki z twarogiem, musem truskawkowym i śmietaną

kompot wiśniowy

Alergeny: (1,3,7,9)

Tosty z szynką i żółtym serem, ketchup, herbata rumiankowa

 

 

Alergeny: (1,7)

7 Kanapka: bułka, masło, dżem, kawa inka z mlekiem

 

Przekąska warzywna

 

Alergeny: (1,7)

Zupa: pomidorowa z ryżem

II danie: łazanki z mięsem i kapustą

kompot z czerwonej porzeczki

 

Alergeny: (1,3,7,9)

Kanapka: pieczywo mieszane, masło, sałatka z kurczakiem, kukurydzą i ananasem, woda        z imbirem

 

 

Alergeny: (1,3,7)

8 Zupa mleczna: zacierka z mlekiem

Kanapka: pieczywo mieszane, masło, pasta z ciecierzycy, ogórek kiszony

Przekąska owocowa

Alergeny: (1,7,11)

Zupa: cebulowa z grzankami

II danie: kotlet siekany drobiowy, kluski śląskie, marchewka duszona,

woda z miodem i cytryną

 

Alergeny: (1,7,9)

Kanapka: bułka, masło, twarożek z brzoskwinią, herbata z melisy

 

 

 

Alergeny: (1,7)

9 Kanapka: pieczywo mieszane, masło, krakowska sucha, pomidor, herbata owocowa

 

Przekąska warzywna

 

Alergeny: (1,7)

Zupa: barszcz ukraiński

II danie: cielęcina w sosie własnym, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, groszku, jabłka i pora            z sosem jogurtowo-majonezowym

kompot jabłkowy

Alergeny: (1,3,7,9)

Ciasto bananowo- kakaowe, mleko

 

 

 

 

Alergeny: (1,3,7)

10 Zupa mleczna: płatki owsiane    na mleku

pieczywo mieszane, masło, jajko na twardo z majonezem

Przekąska owocowa

Alergeny: (1,3,7)

Zupa: krem z dyni

II danie: gałeczki rybne w sosie śmietanowym, ziemniaki, bukiet warzyw z wody

kompot wieloowocowy

Alergeny: (1,3,4,7,9)

Kanapka: bułka szpinakowa, masło, ser żółty, herbata z cytryną

 

 

Alergeny: (1,7)

+ -

WYKAZ 14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJIE NIETOLERANCJI

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowywane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjiowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość CO2 dla produktów w postaci  przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.