Strefa rodzica

Drogi rodzicu, znajdziesz tu informację…

+ -
Opłaty za korzystanie
z usług  przedszkola
Opłata miesięczna – za  każdą godzinę
w godzinach 6:30 do 7:30 i 12:30 do 17:00za 1 dziecko –1 zł ,  za 2-gie dziecko – 0,50 zł
Opłata za żywienie  

5,50 zł/dzień

Odpis za żywienie od następnego dnia po zgłoszeniu nieobecności dziecka. Zgłoszenia nieobecności na: przedszkole1grabowka@gmail.com

 

Numer kont:

 

Bank Spółdzielczy w Białymstoku

Oddział w Zaściankach

Opłata za korzystanie ze świadczeń przedszkola:

(z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, grupa,miesiąc)

20 8060 0004 0842 7863 2000 0010

Opłata za żywienie:

(z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, grupa,miesiąc)

41 8060 0004 0842 7863 2000 0020

 

Elektroniczna ewidencja czasu pobytu dziecka w przedszkolu koszt zakupu jednej karty – 13 zł
rodzeństwo – razem 20 zł  – (10 zł za jedno dziecko)
Wyprawka higieniczna  

40zł/rok (papier toaletowy, jednorazowe ręczniki papierowe do wycierania rąk, mydło do dozownika)

Prosimy o wpłatę do pani Edytki (intendent przedszkola).

 

Wyprawka plastyczna

 

150zł/rok

 

Zabawki

 

100zł/rok

+ -
  • Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka
Wrzesień
  • Dzień Edukacji Narodowej
Październik
  • Oficjalne otwarcie przedszkola
Listopad
  • Obchody 11 listopada
Listopad
  • Spotkanie świąteczne z okazji Świąt Bożego Narodzenia
Grudzień
  • Bal karnawałowy
Styczeń
  • Dzień Babci i Dziadka
Styczeń
  • Walentynki, dzień chłopczyka i dziewczynki
Luty
  • Powitanie wiosny
Marzec
  • Warsztaty wielkanocne z rodzicami
Kwiecień
  • Dzień Flagi – parada
Maj
  • Dzień rodziny
Czerwiec
  • Dzień Dziecka
Czerwiec
  • Cykliczne spotkania: teatrzyki, audycje muzyczne, na terenie przedszkola oraz poza
Wg ustaleń
+ -

W roku szkolnym 2018/2019 przerwa wakacyjna w naszym przedszkolu odbędzie się od 24 lipca do 23 sierpnia.

+ -

Od 14.02.2019r. do 28.02.2019r. trwa rekrutacja dzieci do przedszkoli samorządowych w Gminie Supraśl. Zapraszamy wszystkie dzieci w wieku przedszkolnym 15 i 18 lutego w godz.9.00-11.00 do wspólnych zabaw z rówieśnikami a rodziców do obejrzenia placówki i zapoznania się z ofertą.

+ -

Co należy przynieść do przedszkola:

  1. Wygodne ubranie 
  2. Kapcie antypoślizgowe bez sznurówek – podpisane
  3. Pościel w worku – podpisana (grupa I, II, III,IV,VIII,IX)
  4. Piżama -podpisana (grupa I, II, III,IV,VIII,IX)
  5. Majteczki i spodenki, bluzeczka na zmianę – zostawić w półce w szatni 
  6. Strój gimnastyczny w woreczku z materiału podpisany (grupa V, VI,VII)
  7. Chusteczki higieniczne w pudełku – 6 opakowań 
  8. Chusteczki nawilżone – 1 opakowanie 
+ -

W skład Rady Rodziców Przedszkola Samorządowego w Grabówce w roku szkolnym 2018/2019 wchodzą:

  • Przewodniczący: Edyta Guziejko
  • Z-ca przewodniczącego, Skarbnik: Barbara Wilczyńska
  • Sekretarz: Katarzyna Jurkiewicz
  • Członek Komisji Rewizyjnej: Lucyna Gorustowicz
  • Członek Komisji Rewizyjnej: Dariusz Sienuic
+ -

Ramowy Rozkład Dnia w Przedszkolu Samorządowym w Grabówce
roku szkolnym 2018/2019

Godziny realizacji Realizowane treści  
Bezpłatny czas pobytu przeznaczony nauczanie, opiekę i wychowanie w godzinach  7:30 – 12:30  
6:30 – 8:00

 

„Powitanie dnia – poranek” – schodzenie się dzieci w swojej grupie lub dyżurującej, zajęcia opiekuńcze, zabawy swobodne według zainteresowań dzieci: manipulacyjne, konstrukcyjne, tematyczne, dydaktyczne  
7:30 – 8:00 Zabawy integrujące grupę, rozmowy kierowane, praca indywidualna z dziećmi mającymi mikrodeficyty rozwojowe, z dziećmi zdolnymi, utrwalanie zdobytych wiadomości, zabawy integrujące oraz swobodne  
8.00 – 8.30 Ćwiczenia poranne (5-6 latki) lub zabawa ruchowa (3-4 latki),
Czynności porządkowe, higieniczne, samoobsługowe – przygotowanie do śniadania
 
9:00 – 11:30 „Odkrywamy i działamy”
Realizacja zajęć edukacyjno – wychowawczych z całą grupą realizowanych w oparciu o podstawę programową oraz wg wybranego programu edukacyjnego (m.in. z zakresu edukacji zdrowotnej, społeczno- moralnej, artystycznej, muzycznej, przyrodniczej, matematycznej, literackiej, badawczej)
 
Realizacja II – go zajęcia dydaktycznego z całą grupą realizowanego wg wybranego programu edukacyjnego (dzieci 5-6 letnie)   
Spacery, gry i zabawy na placu przedszkolnym, obserwacje przyrodnicze, prace porządkowe, ogrodnicze, zabawy ruchowe i zajęcia sportowe na powietrzu we wszystkich porach roku
Swobodna zabawa dzieci przy niewielkim udziale nauczyciela
Czynności porządkowe, higieniczne, samoobsługowe – pomoc dzieci przy nakrywaniu stolików do obiadu
 
12:00 – 12:30 Zabawy relaksacyjno – wyciszające, słuchanie bajek, odpoczynek (leżakowanie w grupach młodszych – do godz. 14.00),
Zabawy swobodne
 
12:30 –17:00 „Wesołe popołudnie”
Różnego typu zajęcia zorganizowane z inicjatywy nauczyciela, eksperymenty, nauka wierszy i piosenek, tańce, inscenizacje, improwizacje ruchowe, praca indywidualna z dziećmi, utrwalanie zdobytych umiejętności. zabawy muzyczno-rytmiczne, gry i zabawy sportowe, tematyczne lub pobyt w ogrodzie przedszkolnym,  czynności opiekuńcze, samoobsługowe, organizacyjne.
 
Zabawy integracyjne w grupach mieszanych wiekowo (w oddziałach dyżurujących), zabawy w kącikach zainteresowań, zabawy swobodne służące realizacji własnych pomysłów, rozwijanie umiejętności interpersonalnych  
Zabawy muzyczne, słuchanie czytanych bajek, zabawy inspirowane przez dzieci, rozmowy, podsumowanie dnia, rozchodzenie się dzieci  
Stałe czynności w trakcie  pobytu dzieci w przedszkolu
8:30 – 9:00 Śniadanie    
11:30 – 12:00 Obiad       

 

 
12:00 – 14:00 Drzemka poobiednia dzieci 3 i 4  letnie
14:15 – 14:45  Podwieczorek  

 

+ -
 

JADŁOSPIS WIOSENNO – LETNI 2019

  ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
1 Kanapka: bułka, masło, ser żółty, pomidor, herbata malinowa

Przekąska owocowa

Zupa: krem z zielonego groszku

II danie: kotlet schabowy, ziemniaki opiekane, sałata ze szczypiorem i śmietaną

kompot wieloowocowy

Koktajl mleczno-owocowy,

Ciasteczka owsiane/biszkopty

 

2 Kanapka: paluch słonecznikowy, masło, dżem, kakao

 

Przekąska warzywna

Zupa: barszcz czerwony

II danie: kociołek (mięso drobiowe, papryka, kapusta, cukinia, marchew, cebula, ziemniaki)

woda z miodem i cytryną

Frankfurterka w cieście francuskim, ketchup, herbata owocowa

 

3 Zupa mleczna: kasza manna na mleku

kanapka: pieczywo mieszane, masło, szynka pieczona, świeży ogórek

Przekąska owocowa

Zupa: rosół z lanymi kluskami

II danie: kolet z kalafiora, rzodkiewka ze szczypiorem i jogurtem

kompot jabłkowy

Sałatka wiosenna (mix sałat, pomidor, ogórek, szynka, ser żółty, pestki prażone )

pieczywo mieszane, woda z miętą

4 Kanapka: bułka, masło, twarożek, rzodkiewka, kawa inka z mlekiem

Przekąska warzywna

Zupa: jarzynowa

II danie: udziec pieczony z indyka, ryż, mizeria ze śmietaną

kompot z czerwonej porzeczki

Kanapka: pieczywo  mieszane, masło, paprykarz, herbata z melisy
5 Zupa mleczna: płatki owsiane na mleku

Kanapka: pieczywo mieszane, masło, pasta z jajek ze szczypiorkiem

Przekąska owocowa

Zupa: kapuśniak z młodej kapusty

II danie: ryba pieczona, ziemniaki, por z jabłkiem i marchewką

kompot śliwkowy

Ryż z jogurtem i owocami sezonowymi, woda z miodem i cytryną
6 Kanapka: pieczywo mieszane, masło, polędwica drobiowa, świeży ogórek, herbata czarna

Przekąska owocowa

Zupa: owocowa z makaronem

II danie: gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki

 

Kanapka: chałka z nutellą ( wyrób własny), mleko
7 Zupa mleczna: zacierka z mlekiem

Kanapka: bułka maślana z masłem

Przekąska warzywna

Zupa: ogórkowa ze świeżych ogórków

II danie: tarta ze szpinakiem i serem feta

kompot wiśniowy

Kanapka: pieczywo mieszane , masło, kiełbasa żywiecka, papryka, kawa zbożowa

 

8 Kanapka: pieczywo mieszane, masło, karkówka pieczona, rzodkiewka, woda z miodem i cytryną

Przekąska owocowa

Zupa: kalafiorowa

II danie: kotlet mielony z indyka, kasza kuskus, ogórek małosolny

kompot wieloowocowy

Makaron z twarożkiem i truskawkami, herbata rumiankowa

 

9 Zupa mleczna: płatki jaglane na mleku

Kanapka: bułka, masło, serek śmietankowy z ziołami, papryka

Przekąska owocowa

Zupa: koperkowa

II danie: gulasz z podrobów drobiowych, kasza gryczana, pomidor z cebulką

kompot z czarnej porzeczki

Pizza , ketchup, woda z cytryną

 

10 Pieczywo mieszane , masło, omlet z warzywami, kakao

 

Przekąska owocowa

Zupa: fasolka szparagowa z ziemniakami

II danie: ryba smażona, ziemniaki, surówka z młodej kapusty

woda z miętą

Drożdżówka z jabłkami, herbata owocowa

 

   
+ -

Programy zatwierdzone do realizacji w roku szkolnym 2018/2019: 

„Zabawy z porami roku. Program wychowania przedszkolnego” Iwona Lewkowicz, Anna Tworkowska-Baraniuk. wyd. Podręcznikarnia 

Program nauczania języka angielskiego w przedszkolu. Magdalena Appel, Joanna Zarańska, Ewa Piotrowska, wyd. Macmillan.